Over Margreeth

Margreeth van den Toorn-Leguit (1949)

Ruim 50 jaar woon ik op de Sinderhoeve, een mooie rustige plek, gelegen tussen de velden en de bossen, buiten de bebouwde kom van Renkum, tussen Bennekom en Wolfheze. Daar is ook de psychologenpraktijk Sinderhoeve gevestigd.

Ik ben ervaringsdeskundig op het gebied van veel psychische processen (o.a. angst, depressie, misbruik en mishandeling, burn-out, PTSS). Door studie (eerst kunstzinnige counseling, toen stresscounseling en vervolgens de universitaire studie psychologie met de master gezondheidspsychologie, plus verschillende aanvullende cursussen.) heb ik daar oplossingen voor gevonden.

Bij dit alles speelt creativiteit een grote rol. Oorspronkelijk kom ik uit het teken/schilderonderwijs. Dat heeft me geleerd om in processen te denken en naar een einddoel toe te werken met allerlei typen mensen/kinderen. Voor mij is therapie: beginnen met een wit blad papier (mindfulness) om van daaruit te werken. Alles/heel veel is mogelijk. Daarbij is de therapeut complementair = aanvullend aan de cliënt zoals de kleuren in de kleurencirkel elkaar kunnen versterken of aanvullen. Kleuren zijn voor mij als emoties: licht en helder of somber en donker.
Zoals ik mezelf de vraag kan stellen, wat heeft deze cliënt nodig zo vraag ik me ook af, wat heeft dit schilderij nodig (als ik aan het schilderen ben) om tot een boeiend schilderij te worden waar ik iedere dag naar wil kijken? Hoeveel belangstelling heb je voor iemand? Hoe zit iemand in elkaar?

Sinds de divan van Freud zijn er zoveel meer mogelijkheden. Want met psychologie kun je, voor een gedeelte, de mens opnieuw “bakken”. Dat wat pijn en verdriet veroorzaakt kan met psychologie hulp/counseling veranderen. Je kunt erover heen schilderen. Soms blijf je de onderschildering zien. Dat kan juist weer heel boeiend zijn.

Creativiteit speelt daarbij nog steeds een belangrijke rol: dat wat er eerst niet is, op het witte vel papier, kun je laten ontstaan door erop te werken met potlood, verf, penseel, inkt, aquarel, acryl, olieverf enz. Of met woorden. En Leonardo da Vinci zei het al: een mens schildert altijd zichzelf. Dat wat in je leeft, komt naar buiten. Daar ga ik mee aan de gang, dat wat in iemand leeft.